En taklampa kan göra hela skillnaden

Jag har hjälpt en vän att öppna restaurang. Man behöver någon att bolla idéer med när man ska  inreda och köpa in prylar till en hel restaurang, från scratch, med matsal, kök, bar, toaletter, ljudanläggning, , kontor, förråd, uteservering, lastbrygga, kylrum och så vidare. Det svåraste är själva inredningen, om man inte tar hjälp av en arkitekt. Det ska se modernt, mysigt och inbjudande ut på en och samma gång och fungera när det är två och tjugotvå gäster. Ta bara en sak som att vi hängde en stor, väldigt snygg (och ganska dyr) taklampa ovanför baren som jag köpte på Stayhome: http://www.stayhome.se/belysning/taklampor.html/. Det var pricken över i som saknades. Vi jobbade en hel del med datorstöd för att pröva olika idéer och möbleringar. Det kan jag verkligen rekommendera.

Sen behövdes ett modernt kassasystem (köpte från ICG) med godkända kassaregister. Det är fantastiskt att man numera kan förenkla arbetet för stressad serveringspersonal med en grafisk bild av bordsuppsättningen. Och när man tar upp en produkt får man automatiskt en lista med tillvalen. När en nota ska delas klickar man bara på produkterna och den delar upp det. Sen är det förstås enkelt numera när de flesta betalar med kort. Personalen får energi och tid över till att vara trevliga och hämta andan.